Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2015 14:19 - Вербална хомеопатия компекси при хрема
Автор: silvaantonydon Категория: Тя и той   
Прочетен: 12588 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.02.2015 14:23



   Вербална хомеопатия - компекси при хрема

  Силва Дончева 2015
   Вербална хомеопатия (ТМ)

Комплекс №12 “Остра течна хрема” Комплексът се използва като профилактично и лечебно средство при простудни заболявания и грип, съпроводени с остър ринит. Препаратът може да се взема ежедневно в периоди на грипни епидемии, както и след измръзване, простуда или настъпване на остър ринит /хрема/. При наличие на заболяване се приема през 15-20 минути, час, час и половина според тежстта на симптомите в будно състояние. При настъпване на подобрение приемите се разреждат до два-три пъти на ден. Взема се активно един ден след отшумяване на симптоматиката. Профилактично може да се взема няколко пъти на ден. Лекуването на остри хреми изискват топлина, почивка и поне тридневен престой в къщи, особено при деца. Вниаги трябва да се помни, че хомеопатията, както и вербалната хомеопатия, разчита на собствените сили на организма, които тя привежда в най-доброто възможно състояние.

 

1.Kalium bichromicum – Калиев бихромат. Изговаря се Калиев бихромикум D3, 200C, 10M

Показанията са: остра течна хрема с изтичане на гъста, течеща се, лепкава жълто или жълтозелена слуз. Хремата се характеризира с болки в основата на носа, особено след изтичане на секрет. Част от течението може да се върне към носоглътката, което предизвиква характерна кашлица през нощта между два и три часа. Храчките са жълти или жълтозеленикави и са от носа.

2.Allium cepa – кромид лук. Изговаря се Алиум цепа D3, 200C, 10M

Показанията са: остър вирусен ринит, който започва с многобройни кихавици. Течението от носа е обилно, воднисто, остро и парещо, което разранява горната устна. Хремата е съпроводена от дрезгава кашлица, поради дразненето на ларинкса от стичащия се секрет. Налице  е силна алергична компонента. Полиноза.

3.Ammonium muriaticum–амониев хлорид. Изговаря се Амониум муриатикум D3, 200C, 10M.

Показанията са: остър ринит, съпороводен от обилна, воднистна, светла, пареща слуз, която разранява горната устна. Носът се усеща запушен през цялото време. Налице са силни кихавици.                                                 

4.Sanguinaria сanadensis – червена кръв. Изговаря се Сангуинария канадесис D3, 200C, 10M

Показанията са: остра течна хрема от най-малко застудяване. Лигавицата на носа  е възпалена, налице е усещане за силно парене. Има обилно, воднисто течение с кихавици. Често се съчетава с алергия към цветя.                                                                                                        

5.Rumex crispus – къдрав лапад. Изговаря се Румекс криспус D3, 200C, 10M                        Показанията са: остра течна хрема от студен въздух. Човекът ходи винаги с кърпа или шалче, за да стопля вдишвания въздух. Държи одеалото пред носа си и през нощта. Налице е воднисто течение, спърводено с кихавици и кашлица поради стичащия се секрет към гърлото. Болните се подобряват от топъл въздух.                                                                                                         

6.Natrium muriaticum – морска сол, натриев хлорид. Изговаря се Натриум муриатикум D3, 200C, 10M

Показанията са: чести ринофарингити с обилно, воднисто, безцветно течение, което се появява внезапно. Отключва се при промяна на температурите. Често може да е от алергичен произход.                                              

7.Nux vomica – стихниново дръвче. Изговаря се Нукс вомика D3, 200C, 10M

Показанията са: остър ринит, причинен от простуда. Носът е сух, няма течение особено през нощта. Често състоянието е съпроводено от кихавици. Болният се облекчава от топло. Топлината може да втечни секрета в запушения нос. Треска със трудности при затоплянето. Главоболие с усещане за забит пирон в темето.                                                                          

8.Pulsаtilla – полско коте. Изговаря се Пулсатила D3, 200C, 10M

Показанията са: остра и хронична хрема със загуба на обоняние и вкус. Сух и запушен през нощта и с течение сутрин. Влошаване при затоплено помещение и подобряване при свеж въздух. Рецидивиращи ринофарингити и бронхити.

- спастична и сенна хрема.                                                                                     

9.Ferrum phosphoricum – железен фосфат. Изговаря се Ферум фосфорикум D3, 200C, 10M

Показанията са: остри, чести ринофарингити, често съпроводени от кръвотечение от носа, блед цвят на лицето и понякога болки в ушите. Влошаване от студен въздух. Бавно развиване на фебрилно състояние и слаба имунна реакция на инфекциозните агенти.                                                                

10. Lycopodium clavatum – иглолистен плаун. Изговаря се Ликоподиум клаватум D3, 200C, 10M.

Показанията са: хронична хрема, която е суха през нощта и течна през деня. Корички и запушване на носа през нощта, принуждаващо човекът да спи с отворена уста. Чувствителност към студ, но подобрение от чист, свеж въздух. Често съпътстващи пневмопатии в дясно, астма и кожни неразположения: екземи, уриткарии. Свръхчувствителност и безпокойство.

11.Natrium carbonicum - натриев карбонат. Изговаря се Натриум карбоникум D3. 200C. 10M

Показанията са: хрема, причинявана от най-малкото течение или дори слаб вятър. Течна, жълтооранжева или по-сгъстена към жълтозеленикава, втвърдена. Налице е силна неприятна миризма и слуз. Може да се съпровожда с кашлица и астмоподобно дишане към 5 часа сутринта. Главоболие от най-малко умствено усилие. Непоносимост към мляко и слънце и изкуствено осветление.

Понякога загуба на обонянието или на вкуса.

-хронифицирана хрема, с дразнене от натрупалата се в гърлото слуз.

12.Арсеникум йодатум – арсенов трийодид. Изговаря се арсеникум йодатум 200С. Йодните препарати обикновено не трябва да превишават потенции по-високи от 200С.

Показанията са:  спастична хрема със спастична кашлица. Запушен нос с парещи, разяждащи, воднисти ли бистри секрети. Жълта експекторация при хронична хрема.

След изговарянето на всеки препарат /наименование/ шишенцето се разтърсва енергично.

 

Комплекс № 13 “Суха хрема”.Комплексът се използва при запушване на носа от различен произход. Често е налице и течение по носoглътката отзад, което предизвиква дразнене на фаринкса и кашлица оттам. Взема се при всяко подобно състояние през час, час и половина. При подобряване на положението приемите се разреждат. Обикновено няма течение върху горната устна. Често обаче се налага този комплекс да се съчетава и с комплекса за течна хрема.

1.Sticta pulmonaria – белодробен лишей. Изговаря се Стикта пулмонария D3, 200C, 10M

Показанията са: остра, суха хрема с усещане за пълно болезнено запушване в основата на носа. Секнене без резултат. Носът е тежък и напълнен, но секрет не изтича. Сухота и в гърлото, която е съпроводена от непрекъсната суха кашлица, главоболие в областта на челото. Тази хрема често се съчетава с грипоподобни състояния, както и с възпаления на бронхите и трахеит. В последствие може да започне течение от носа и е необходимо съчетание с Комплекс № 11 “Остра течна хрема”.

2.Соrallium rubrum – червен корал. Изговаря се Коралиум рубрум D3, 200C, 10M

Показанията са: остра, суха хрема с характерно задно течение по носоглътката. Това дразни гърлото и предизвиква непрекъсната, изтощителна кашлица. Влошава се силно от вдишване на студен въздух. Болният непрекъснато държи шалче пред носа си. Характерно фронтално главоболие.

3.Sambucus nigra – черен бъз. Изговаря се Самбукус нигра D3, 200C, 10M          Показанията са:- суха хрема без всякакво течение. Носът се усеща напълно запушен. Болният диша с отворена уста. Стичане на секрет в задната част на носа. Кашлица с лепкава слуз особено през нощта.

4.Dulcamara – червено кучешко грозде. Изговаря се Дулкамара D3, 200C, 10M

Показанията са: остра, суха хрема след простуда от влага /дъжд, баня, намокряне/. Усещане за запушен нос. Течение по задната стена на носоглътката. Непрекъснато покашляне за прочистване на гърлото. Болният се стреми да диша топъл, сух въздух.

5.Nux vomica – стихниново дръвче. Изговаря се Нукс вомика D3, 200C, 10M

Показанията са: остър ринит, причинен от простуда. Носът е сух, няма течение особено през нощта. Често състоянието е съпроводено от кихавици. Болният се облекчава от топло. Топлината може да втечни секрета в запушения нос.Тогава е добре лечението да се съчетае с Комплекс №11 “Остра течна хрема”.

6.Аmmonium carbonicum – амониев карбонат. Изговаря се Амониум карбоникум D3, 200C, 10M

Показанията са: остра хрема с тенденция за запушване на носа, особено през нощта. Кръвотечение от носа.

7. Lycopodium clavatum – иглолистен плаун. Изговаря се Ликоподиум клаватум D3, 200C, 10M

Показанията са: хронична хрема, която е суха през нощта и течна през деня.

Корички и запушване на носа през нощта, принуждаващо човекът да спи с отворена уста. Чувствителност към студ, но подобрение от чист, свеж въздух. Често съпътстващи пневмопатии в дясно, астма и кожни неразположения: екземи, уриткарии. Свръхчувствителност и безпокойство.

8.Medorrhinum  - биотерапевтик, приготвен от лизат на гонореични секреции. Изговаря се Медоринум 200С, 10М.

Показанията са: дисфункция на имунната система след ваксинации и химическо замърсяване. Хронични и рецидивращи инфекции на горните дихателни пътища; хроничен ринит със задно течение, постоянна кашлица, която се облекчава при легане по корем; ринофаренгит, ангини, хроничен бронхит, астма, екзема.  

9.Carcinosinum – изготвя се от патологично изменени клетки на няколко вида ракова тъкан. Изговаря се Карцинозинум D3, 200C, 10M

Показанията са: чести рецидивиращи заболявания на горните дихателни пътища и УНГ. Слаб имунен отговор на инфекциозните агенти. Вечно боледуващи деца с малка енергия.

След изговарянето на всеки препарат /наименование/ шишенцето се разтърсва енергично.

               

Комплекс №14 – “Синузит”. Комплексът се използва от хора, които имат, както остро обостряне на възпаление на синузите /кухините около носа и очите/, така и от такива, които имат хронификация, характеризираща се с периоди на обостряне и застой. Ефектът е свързан с намаляване на честотата на заболяванията и облекчаване на симптоматиката /чувство за тежест, болка, слузен секрет/. Постепенно енергетиката на кухините се подобрява и настъпва по-трайно изчистване. Затова са необходими понякога от една до две години. Препаратът е нужно да се взема превантивно и през топлите месеци, когато заболяването рядко се активира. При активните фази е задължително да се носи лента на челото. Често лечението се съчетава и с алопатични препарати поне в началото. Обикновено това лечение пресушава постепенно синузите и предотвратява евентуални пункции. Разбира се, всичко зависи от хроничността, степента на развитието на състоянието, както и от възрастта на болния човек. Децата и възрастните хора са много по-имунно нестабилни. Стресът и високата динамика в професионално отношение също повлияват хода и продължителността на лечението. Това е обаче комплекс, които по принцип се взема постоянно поне един път на ден, най-малко със задържащ и профилактичен ефект. 

1.Kalium bichromicum – Калиев бихромат. Изговаря се Калиум бихромикум D3, 200C, 10M

Показанията са: остър и хроничен синузит на околоносните и фронтални синуси. Характерно е изтичането на лепкава, обилна, точеща се на нишки, жълта или жълтозелена слуз. Лигавицата на синузните кухини е обилно възпалена, налице е болка и характерна неприятна миризма.

2.Hydrastis canadensis – канадски корен. Изговаря се Хидрастис канаденсис D3, 200C, 10M

Показанията са:  хроничен синузит с обилен, гъст, нишкоподобен секрет, който отначало е жълт после преминава в зелен. Налице е силна болка във фронталните синуси, задно течение по носоглътката, което се стича в гърлото и причинява кашлица с пресипване и необилни  жълтозеленикави храчки.

Болният е силно отпаднал и в лошо психическо и физическо състояние.

3.Mercurius solubilis – разтворим живак. Изговаря се Меркуриус солубилис D3, 200C, 10M

Показанията са: хроничен фронтален синузит, рецидивиращи ринити. Налице е воднисто, обилно, разяждащо течение от носа, с характерна зловонна миризма. Болният често киха, кашля поради стичащия се отзад секрет, има болки в костите на носа. Силно е увеличено слюнкоотделянето, езикът е с обилен  жълтеникав налеп.

 4.Mezereum – бясно дръвче /растителен живак/. Изговаря се Мезереум D3, 200C, 10M                                                                                                                            

Показанията са: хроничен околоносен  /максиларните синуси/ синузит с парещи болки в костите на носа. Обилен гноен, парещ секрет. Налице са чести кихавици.

5. Aurum metаllicum – злато. Изговаря се Аурум металикум D3, 200C, 10M

Показанията са: хроничен фронтален синузит с гнойно, зловонно течение. Силни болки в костите на носа, както и във фронталните кости. Влошаване през нощта.

6.Каlium iodatum – калев йодит. Изговаря се Калиум йодатум 200C

Показанията са: остър  и хроничен фронтален синузит със зачервен и подут нос с обилни, воднисти, кисели, гъсти зеленикави секреции с характерна миризма. Налице са кихавици и сълзене на очите. Болният има чувството за пристягане в основата на носа. Характерни са и болки във фронталната област. Болките са дълбоки и дълбаещи.                 

7. Silicea – силициев двуокис. Изговаря се Силицея 200C, 10M

Показанията са: рецидивиращи ринити и ринофарингити през земата. Тенденции към хронично нагнояване и рецидивиращи гнойни прояви, хронични заболявания на УНГ. Препаратът е основен при намален имунитет.

8.Hepar sulfur – варовиков калиев сулфид. Изговаря се Хепар сулфур 200C, 10M

Показанията си: синузит, гнойна хрема, гноен синузит. Препаратът е добър при всяка суперинфекция с нагнояване, лигавични увреждания. Налице са проникващи, дълбочинни като от забито трънче болки в основата на носа. Хроничен синузит, който се влошава през зимата от въздействието на студа.

9.Sulfur iodatum – серен йодид. Изговаря се Сулфур йодатум 200C

Показанията са: рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища. Рецидивиращи ринофарингити и ангини. Хрема от алергичен произход, сенна хрема, астма. Изключително силна чувствителност към студ. Препаратът е основен при слаби и уморени хора с намален имунитет, които трудно се възстановяват от всяко заболяване.

10.Calcarea sulfurica – калциев сулфат. Изговаря се Калкарея сулфурика  200C, 10M

Показанията са: гнойни процеси с жълта, зърнеста гной. Секретът от носа, понякога е обагрен с кръв, налице е жълтеникаво задно течение. Отхрачване на зърнести топчета гной. Неприятна миризма. Жълт налеп в основата на езика. Често децата са с гнойно акне.

11.Carcinosinum – изготвя се от патологично изменени клетки на няколко вида ракова тъкан. Изговаря се Карцинозинум 200C, 10M

Показанията са: чести рецидивиращи заболявания на горните дихателни пътища и УНГ. Слаб имунен отговор на инфекциозните агенти. Вечно боледуващи деца с малка енергия.

12. Cinnabaris – цинобър, живачен сулфид. Изговаря се Цинабарис D3, 200С, 10М.

Показанията са: етмоидален синузит, възпаление на решетъчната кост, фронтален синузит, болки в очите и в предния лоб над очите. Зачервяване на очите, парещи болки.

13.Sticta pulmonaria – белодробен лишей. Изговаря се Стикта пулмонария D3, 200С1 10М.

Показанията са: фронтален синузит с болки в основата на носа, трахеит, сухота в гърлото, запушен нос. Често се съчетава с грипоподобен синдром и трахеит.

14.Capsicum annuum – люта чушка. Изговаря се Капсикум анум D3, 200С, 10М.

Показанията са: рино-синуит с ирадиация към средното ухо. Среден отит.

15.Arsenicum iodatum – арсенов трийодид.  Изговаря се арсеникум йодатум  200С

Показанията са: хроничен синузит с разяждаща, пареща болка и жълти секрети.

16.Natrium carbonicum – натриев карбонат. Изговаря се Натриум карбоникум D3, 200С, 10М.

Показанията са: хроничен синузит с гъсти, втвърдени секреции с жълта, оранжева и зелена експекторация. Постоянна слуз в гърлото, повръщане от мляко.

17.Corallium rubrum – червен корал. Изговаря се Коралиум рубрум D3, 200С, 10М.

Показанията са: етмоидален синузит, етмоидит. Основен препарат за етомоиди, болки в очите и между очите.

18.Lachesis    ням кротал. Изговаря се Лахезес D3, 200С, 10М.

Показанията са: гноен синузит, повече вляво като отива надясно. Пулсиране и туптене в засегната зона. Задушаване в момент на заспиване. Влошаване от топли въздействия. Препаратът отблокира синусите, защото предизвиква изтичане на голямо количество секрет.

 

 

След изговарянето на всеки препарат /наименование/ шишенцето се разтърсва енергично.

 


 






Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: silvaantonydon
Категория: Тя и той
Прочетен: 1982083
Постинги: 291
Коментари: 451
Гласове: 1019