Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 21:01 - Епоха на Лъв, съзвездие Лъв
Автор: silvaantonydon Категория: Политика   
Прочетен: 2826 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.03.2011 12:31


EПОХА   НА  ЛЪВ

Силва Дончева©
www.astrolog.tk  

 

10.542 пр.Р.Хр. – 8.382 пр.Р.Хр. – епоха на Лъв, свързана със Слънцето.

             Това е период от човешката история, когато след тежкия ледников период условията на живот стават по-изобилни. Климътът е умерен на север и топъл към горещ на юг. Около екваторът започват да валят обилни дъждове, които довеждат до тучна растителност и богат животински свят. Намирането на храна и оцеляването вече не били толова трудни. Опитът на хората в събирачеството още от предишната епоха е довел до създаването на първите самостоятелно култивирани растения. Сега този процес започва да се развива още по-динамично и през епохата на Лъв са налице първите трайни постижения в отглеждането на пшеницата и ечемика. Особенно забележителни са тези резултати в т.нар Плодороден полумесец – района от делтата на Нил, през Палестина, Южна Турция, Ирак и Иран. Оттам са и първите археологически данни за одомашнени животни – кози, крави и овце. В този период е одомашнено  кучето. Това е епохата, в края на която хората все по.малко се преместват и все повече започват да усядат на подходящи за новите им дейности места.

             За първи път обединенията от хора са по-големи, на места достигат до над 100 души на едно място, а условията на живот рязко се подобряват. Хората стават по-.сигурни за своята прехрана и населението рязко се увеличават.

             Началото на земеделската революция започва през епоха на Дева, ускорено се развива през епохата на Лъв и има трайни резултати през епохата на Рак между 8.000 и 6.000 години пр.Р.Хр., когато човешките селища стават масово явление.

             В този смисъл съзвездието на Лъва, а и епохата на Лъва са свързани със Слънцето, защото както то дава живот на планетата, така всички най-благоприятни условия за разгръщането на живота на съвременния тип човек Хомо сапиенс сапиенс възникват между 11-то и 8-то хилядолетие. Затоплянето на климата е най-интензивно, условията на живот са най-благоприятни и напълно непокътнати от човешката дейност. Тогава именно възниква животът такъв, какъвто ще го познаваме още много хилядолетия. Оттогава хората живеят уседнало, хранят се с храна, която са култивирали сами и консумират месо от домашни животни. Растенията са същите – пшеница, ечемик, просо, ориз, животните също – кози, овце, крави, прасета и кокошки. Усъвършенстват се оръдията на труда,като в този период хората вече познават кремъчния сърп с дървена дръжка.   

                Именно в този период човечеството намира своите здрави устои, рязко повишава числеността на децата си, повдига стандарта си на живот и усъвършенства социалните си връзки.

               Точно с тези аспекти от живота е свързано и зодиакалното съзвездие Лъв.

 

 

                                                СЪЗВЕЗДИЕ   ЛЪВ

 

 

               1. Съзвездието се намира в северното полукълбо, като видими са около 70 звезди, които ясно очертават фигура на огромно диво животно, готово за скок.В това съзвездие са три от най-ярките звезди на небето – алфата на Лъв Регулос, бяло-синя звезда, която е три пъти по-голяма от Слънцето и се намира на 85 светлинни години от нас, Денебола и двойната звезда Алгиеба, която се състои от два оранжеви гиганта на 170 светлинни години от нас. 

          В съзвездие Лъв се намират много галактики, като централна е галактиката М96. По посока на съзвездито се намира и галактика М105, в която се предполага, че има свръхмасивна черна дупка. 

             И както споменахме по-горе съзвездието има характеристики, които точно стимулират начина на живот, който е постигнал и сега човек на Земята.

            - Съзвездието е пряко свързано с растежа на живота, с благоприятните, топли климатични промени, с раждаемостта и разрастването на човешката популация. Точно, както Слънцето стимулира растенето, така и лъчите на съзвездие Лъв подпомагат физическата деятелност, издържливостта и изобретателността на хората.

             Хората наричат съзвездието Лъв, защото неговите влияния ги силни, устойчиви, контролиращи и доминиращи средата си, така както го правят лъвовете в пустинята. И действително, ако човек може да претендира, че има влияние над средата си от животински, растителни и други природни форми, а дори и върху себеподобните си, то първите стъпки са започнали  с епохата на Лъв.

             Преди 10.000 години пролетната равноденствена точка е бил в Лъв и климатът на практика е разцъфтял по цялото протежение от Южна Европа, Близкия Изток, Северната част на Африка и големи райони от Китай. Поне затова имаме данни досега. 

Там в плодородният полумесец, където сега, донякъде и заради човешката дейност има пустини в онези далечни времена се разпростирала обилна зеленина и пълна с дивеч земя. Земята е била напоявана от няколко големи реки, а в подножията на планините са валяли дъждове. Това е стимулирало първите опити на хората да отглеждат сами храната си и да опитомят първите животни. На практика това са първите стъпки към независимост и контрол над околната среда.

            Същите благоприятни условия има в северните ширини на планетата и сега, когато през лятото Слънцето преминава на фона на Лъв. По това време растителността е най-буйна, реколтата се прибира, времето е горещо, а хората най-активни. Винаги в този период Слънцето е най-щедро, най-обилно и даряващо живот.

           Разбира се, поради прецесията месеците на въздействието на Лъва през различните епохи са били различни. По време на Старото царство в Египет от 4000 докъм 2000 г.пр.Р.Хр изгревът на съзведието на Лъва през годината е съвпадал с периодът на лятното слънцестоене в началото на юли, тогава равноденствената точка се е падала около 15 юли. По време на Средното и Новото царство най-големите горещини, както и събирането на реколтата се отместват към втората половина на юли и началото на август.

            Колкото и да е странно това съвпада и с измененията на климата в тези епохи. Епохата от 4000г. до 2000г.пр. Р.Хр. е доста по-топла, обилна, влажна и щедра в сравнение със следващите 2000 години непосредствено до Р.Хр. Реколтата в древен Египет по време на Старото Царство се е събирала още в края на юни, юли, като това е било и най-топлото време на годината. С течение на времето климатът става по-умерен, по-сух и горещините се преместват към края на юли и дори август. А в момента – 20-21 век сл.Р.Хр., когато Лъвът носи влиянията си в края на август и началото на септември – 15 август – 16 септември в климатът на северното полукълбо все повече се наблюдава изместването на сезоните с около месец напред. Юни е по-хладен, лятото реално настъпва чак през юли, а есента и зимата също закъсняват с около 20-тина дни. Не по-малко странен е фактът, че най-много са отпуските и летуванията на море точно през август и най-вече през втората му половина. Всички шефове летуват след 15 август, точно когато Слънцето навлиза на фона на Лъв.

            С една дума в момента е налице известно разминаване между влиянията на зодиакалните съзвездия и сезоните. Пролетта настъпва по-късно независимо, че равноденствието пак е на 22 март, но самата дата е облъчвана от студените Риби и времето не се променя категорично. Влажно и студено е. Истинските пролетни температури настъпват с около две седмици по-късно към 10-15 април. Подобни явления по широки явления са наблюдавани през 3-4 век сл.Р.Хр, когато климатът в Европа се променя драстично към по-хладно и студено време в съотвествие с настъпващите  студени и далечни Риби. Сега също предстоят по-широки промени поради нарастващото въздействие на Водолей. И тъй като влиянието му води до разрастване на технологичната човешка дейност, то и промените в природата ще са отражение на този факт – по-висока радиактивност, по-сухо и не чак толкова топло време. Всичко това ще се съчетае с измененията и в слънчевата активност.

              - Влиянието на съзвездието има и обратна страна – в периодът преди 8-10.000 г. пр.Р.Хр. не само човешката популация се разраства поради стопанската дейност на човека, но се изявява и хищническата му страна. Човекът пожелава да властва, да доминира и дори да унищожава това, което не е в негов интерес. Както Слънцето може да опостуши с горещината  си Земята, така и властническите амбиции на човека могат да съсипят околната среда. Процес започнал преди повече от 10.000 години с изсичане на гори, пресушаване на блата, първи опити за напояване, намаляване на броя на дивите животни с унищожаване на най-силните екзепляри и създаване на нови породи..

 

 

                                   СЛЪНЦЕТО, ПОЕМАЩО ВЛИЯНИЕТО НА

                                                          СЪЗВЕЗДИЕ ЛЪВ

                                                                        

 

               Когато казваме, че Слънцето се е формирало и поема влиянията на съзвездието Лъв, то все едно казваме, че цялата слънчева система е подвластна на влиянето на това съзвездие. В този смисъл точно в слънчевата система живота избуява, има наличие на разум и опити за изучаване на природата и дори на обратно въздействие върху системата. Човекът вече гледа към други космически обекти като първият опит е направен през 1969г. с мисията на Аполо върху Луната.

              В този смисъл може да разглеждаме цялата слънчева система като пораждаща живот, така както съзведието на Лъва облъхва по най-щедрия начин Земята, когато Слънцето се появява на неговия фон и под неговия поток от енергия. 

             1. Слънцето е звезда от спектрален клас  G 2, доста по-масивна и по-гореща от повечето звезди, но много по-малка от сините гиганти. Възникнала е преди почти 4.5 милиарда години вероятно след взрив на свръхнова, което е породило наличие на твърди елементи и оттам на планетна система. Тя  е звезда от второ или трето поколение след Големият взрив.

             Слънчевата система се намира в покрайнините на Млечния път и прави една обиколка около Галактичния център за около 25 милиона години. Отстоянието до центъра му в съзвездието Стрелец е около 25.000 - 28.000 светлинни години

             Слънцето захранва специфичния живот на нашата планета чрез енергията, която излъчва под формата на светлина и чрез процеса на фотосинтеза. Неговото влияние изцяло определя климата и времето на Земята.    

              Огромната енергия, която Слънцето изхвърля е породена от термоядрения синтез във вътрешността му, където водородът се превръща в хелий. До ядрото се намира зоната на излъчване, където енергията се отделя. Тя напуска звездата под формата на електромагнитно излъчване, неутринота, магнитна енергия и малка кинетична и топлинна енергия.   

              В този смисъл е и въздействието на Слънцето в астрологията. Неговото влияние е всичко онова, което поражда и захранва  живота. Неговото място в звездните карти определя енергията, която всеки човек получава, жизнеността му, здравето и основните му качества и заложби. Така както Слънцето определя всичко останало в царството си, така и въздействието му върху всеки един от нас е определящо.

             Слънцето стимулира живота във всеки човек, то го захранва с първичните елементи, възбужда непрестанно волята му за живот, желанието за разрастване, за размножение, за творчество и контрол. Затова там, където в звездната карта се намира звездата, там е и центърът на неговата енергия и способност за живот. В този смисъл има значение дали си роден през лятото или през зимата. Доказано е, че хората родени през топлите месеци са по-жизнени, по-топли, по-инициативни и по-артистични. Те приличат повече на деца. Животът в тях кипи и се разраства подобно на огън, увличайки и останалите. Съвсем друга е ситуацията при тези, които са се появили на бял свят през зимата. Те са по-сериозни, по-студени и уравновесени в чувствата си, не толкова жизнени и инициативни, на практика изглеждат дори по-стари.

              Същото е и с родените сутринта. Те още от най-ранна възраст са енергични, инициативни, борбени,бързо се доказват и развиват. Разбира се, често им е по-трудно в по-късна възраст, когато Слънцето не огрява така интензивно живота им. Родените по обяд пък имат своите триумфи по средата на жизнения си път и при тях процесите са по-равномерни и естествени. Тези пък, които са родени на залез в началото на живота си са по-неенергични, бледи, по-слаби  и неорентирани, но с възрастта сякаш намират сили, живеят дълго и последната една трета от живота им е особено активна. Те постигат нещата по-късно.

            2. В астрологията Слънцето управлява сърцето, моторът, който разпръсква топлата, пречистена кръв по цялото тяло. Така е и в небето. Всички процеси, всички влияния в системата се определят от енергията, която звездата щедро раздава наоколо. Дори съдбата на Слънцето в залеза на неговия живот напомня за човешко сърце. Всички знаем, че когато звездата изчерпи водородното си гориво, то ще се превърна в червен гигант, който разко ще се разшири, ще започне да изтива и ще погълне най-близките планети. Тогава студ и мрак постепенно ще завладеят системата. В края на краищата Слънцето ще се превърне в малко бяло джудже. Същото се случва и когато човешкото сърце заболее или остарее. За да компенсира постепенно невъзможността си да са изтласква необходимото количество кръв към артериите, сърцето  се разширява и отпуска. Формата му драматично се изменя и започва да уврежда и останалите органи – бял дроб и бъбреци, влошава се оросяването, започват активни процеси на атеросклероза и постепенно организма загива. Аналогията е пълна.

          По аналогия може да приемем, че цялата слънчева система е сърце, орган откъдето се изтласква живителна енергия към останалите части на тялото. И може би бъдещето и участието на човека в него ще докажат тази все още окултна теория.

          3. Слънцето  е  символ на огъня, на светлината, на първичната сила на създаването и разрастването още от времето на Големия взрив, то е символ на основата, на зараждането, на изграждането и началната топлина на живота. То управлява процесите на размножение и растене. Всичко в човешкия живот, свързано със секса и раждането се управлява от въздействието на Слънцето – любовта, привличането, свързването между мъжа и жената, раждането на новия живот, любовта към децата.

           Любовта е момент на върховно постигане в живота, способността да се слееш и да почувстваш всичко наоколо. Както Слънцето раздава и ражда живот, така и влюбените привличат, създават и раждат живота. Най-великата любов е любовта на родителите към детето и. Те раздават себе си така, както Слънцето раздава, без да искат и без да очакват нищо обратно. Те са като слънце за детето и то действително без тяхната енергия не би могло да продължи напред. Затова възможността да създадеш дете, както и самите деца, обновяващи непрестанно формите на живота, са пряко свързани с енергията на Сънцето и неговите характеристики.
Силва Дончева©
www.astrolog.tk

         










Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: silvaantonydon
Категория: Тя и той
Прочетен: 1979809
Постинги: 291
Коментари: 451
Гласове: 1019