Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2010 23:03 - „И тъй бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец”
Автор: silvaantonydon Категория: Политика   
Прочетен: 3417 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 11.10.2010 12:46


„И тъй бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец”

  Неделя, 4 Април 2010, автор: Силва Дончева image Това е последната и най-висша заповед на Иисус още приживе, когато е сред учениците си на Земята.

По-късно след Възкресението Той заповядва на учениците да се съберат в Галилея, на планината; „и като Го видяха, поклониха Му се; а някои се усъмниха. И като се приближи Иисус, заговори и им рече: „Даде Ми се всяка власт на небето и земята. И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин." Матея, гл.28:17,18,19 и 20.

Какво обаче е заповядал и какво трябва да следват всички, които се наричат християни е нещо, които много малко хора знаят.

Повечето, когато ги запитат какво трябва да правят, за да са добри християни те отговорят, че не трябва да лъжат, да крадат, да убиват, да прелюбодействуват и т.н., а затова да си подложат и лявата буза, когато ги ударят по дясната, казват че е утопия. Така се оказва, че нямаме нищо общо със заповедите на Христос, защото човек преди да се докосне до христовото учение отдавна трябва да е спрял да краде, да лъже и да прелюбодействува, а за атеизъм и дума не може да става. Тези заповеди са дадени за изпълнение още преди Христос да се роди.

Неговите заповеди са на още по-високо ниво и затова много по-различни и сложни за изпълнение. Те засягат преди всичко нашите мисли, а резултатът от тях е безсмъртие:

Матей 5:21 „Слушали сте, че бе казано на ДРЕВНИТЕ: не убивай, а който убие, виновен е пред съда”.
22.Аз пък ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си без причина, виновен ще бъде пред съда, а който каже на брата си: „рака”, виновен ще бъде пред синедриона, а който каже: „безумнико”, виновен ще бъде за геената огнена.
......... 27. Слушали сте, че бе казано на ДРЕВНИТЕ: „не прелюбодействувай”
28. Аз пък ви казвам, че всеки който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.
........... 38. Слушали сте, че бе казано: „око за око, зъб за зъб”.
39. Аз пък ви казвам: да не се противите на злото. Но ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата.”
40 И на тоя, който поиска да се съди с тебе и да ти вземе ризата, дай му и горната дреха.
.......... 43. Слушали сте, че бе казано: обичай ближния си, и мрази врага си”.
44. Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят.
45. за да бъдете синове на вашия Отец Небесен.....

48. И тъй бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ващ Отец”

Това са само част от заповедите на Христос и най-вече последната, най-висшата, тази за свършенството, която Той завещава на учениците си и на хората, които ще се наричат християни.

Дали обаче ние сме християни, а не още онези ДРЕВНИ от времето на Мойсей, а и преди него, защото и египтяните имат 42 отрицания, които трябва да произнесат в залата на Маат, след като умрат. Те звучат съвсем подобно на мойсеевите: „Не съм сквернил боговете, Не съм крал, Не съм убивал, Не съм вземал от общото, Не съм клеветил, Не съм прелюбодействувал и т.н. и т.н. Но това е старото, а ние считаме, че сме християни и новозаветни.

Какво правим обаче на Великден, денят, в който си спомняме, че сме спасени от греховете си и че трябва да започнем да изпълняваме новите повели, тези за чистите мисли, чистите чувства и чистите действия.

1.Боядисваме яйца. Действие езическо и абсолютно ненужно. То показва тържеството на Възраждането, на любовния период в природата, на зачеването, на обновяващия се цикъл, на новия събуждащ живот. Пожеланията обаче за здраве и просперитет нямат нищо общо с Възкресението. Възкресението е акт на вечното тържество на живота над смъртта, която вече никога не ще настъпи и цикълът на възраждането ще се затвори. И това ще настъпи тогава, когато ще бъдем СЪВЪРШЕНИ, а не ДРЕВНИ. Как ? Христос го е дал в заповедите си! Ние обаче сме толкова вкоренени в материята, че дори не можем да си го представим и мечтите ни не стигат по-далеч от здравето и благоденствието ни.

2.Месим ритуално кръгли обредни пити: козунаци. Действие езическо и също напълно ненужно. То не може да пречисти нито мислите ни, нито сърцета ни, не може да ни накара да благославяме тези, които ни мразят и да станем по-добри. Или това е просто с друга цел, да искаме пак само здраве, успехи и повече блага за нас и близките си. И се опитваме да постигнем това, вярвайки в магии, като с ритуални действия привличаме подобието на това, което желаем. Защо не си признаем, че на най-светлите християнски празници извършваме купища езически заклинания и обреди.

3. Ядем агнешко и преяждаме. Това не само е езическо и грешно, това е абсурдно. С какво се различава това действие от жертвата пред езически бог, който искаш да умилостивиш, подкупиш и да замениш живот за живот.

4. Ходим на църква, за да си вземем от великденския огън и да получим евентуално опрощение, но на практика от нищо материално не се отказваме и нищо добро не постигаме. Останалото ни поведение е също толкова нелепо; пазаруваме като „обезумели” и даже купуваме разни неща от църквите, въпреки че Христос бе изгонил търговците от храма. Но като се замисля, май няма по-едър собственик на имоти от църквата, а и от Ватикана в световен мащаб.
Да, външно всичко свързано с Христос е подобно на старите пролетни ритуали, посветени на събуждането на природата, на очистването от старото и на жертвата и Възраждането на Бога накрая. /египетският Озирис, тракийският Дионисий, гръцките Кабири, келтският Кернунос/. За тези ритуали наистина е типично да се пренасят в жертва животни, да се приготвят ритуални хлябове и храна, но това не е християнство.
Спасението на човечеството от греховете и жертвата на Христос обаче няма нищо общо с предишните вярвания. Защото всичко, което се случва в неговите мистерии вече не е на физически, а на духовен план и не преследва материални, а божествени цели. Въведен е нов морален кодекс, където върховен закон става благославянето на врага и откриването на мира и свободата вътре и извън нас.
Прераждането на Бога също се извършва в пещера, но вече не е на физически план. Богочовекът става безсмъртен, чрез акт на незрима и безплътна любов към всичко същестуващо. В този смисъл възниква и отричането в християнството на физическия любовен акт и стремежа към освобождение от оковите на материалния свят завинаги. Оттук и идеята, че ако последваш Христос /изпълняваш заповедите/ цикълът на преражданията ще свършат и човек ще премине в нова степен на съвършенство. Именно затова и основното послание на Христос, аналог на съвършенството е: „И тъй бъдете милосърдни, както е милосърден и Отеца ваш Небесен.” Аналогията е от евангелие на Лука,гл.6:36
Затова е непонятно, защо постоянно, а особено преди Великден не се набляга на основното послание на Христос; на призива му към съвършенство, към чисти мисли, към непротивене на злото и любовта към врага, а в центъра на вниманието се поставят някакви пости, които след това бързо и нелогично се заместват със зачервени яйца, пухкави козунаци и заклани агнета. Това е така, защото религията е стала важен инструмент за държавно управление и отдавна е много далеч от вярата. Християните са станали опасна рядкост, защото са нужни потребители.
Е, някой от време на време дава и от излишъка си за благотворителност, но какво от това, когато не можеш да дадеш и лявата си буза или пък и горната си дреха, преял си, препил си и си убил. Така от всичко това няма и особен смисъл, защото просто не е християнско, а ДРЕВНО, че и по-назад. И не е ли по-честно да кажем, че сме в оптуск и имаме нужда от пътешествие или пролетна почивка, за да се наспим, наядем и напием. Обикновено у нас затова използваме празниците.
Но спасението си е лична работа!

Силва Дончева


Тагове:   отец,   Небесният,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Блестящ интелект
25.05.2010 17:20
Чудесно разглеждане! За такива четци и тълкуватели се преподава знанието - от невежи на невежи, от древни времена - срещу храна, подслон и престиж!
И все пак - правилно проведеният пост е свещенодействие за озаряване с прозрения!
Само практикуващият го може да свидетелства за неговото могъщество!
Не случайно се пренебрегва от невежите, завладели свещените места.
цитирай
2. silvaantonydon - както и тази статия
23.01.2012 23:40
http://silvaantonydon.blog.bg/politika/2011/12/22/svetyt-ne-znae-che-zvezdobroicite-sa-pyrvite-osyznali-istina.871080
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: silvaantonydon
Категория: Тя и той
Прочетен: 1980582
Постинги: 291
Коментари: 451
Гласове: 1019