Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2015 14:26 - Вербална хомеопатия компекси при ангини
Автор: silvaantonydon Категория: Тя и той   
Прочетен: 19464 Коментари: 0 Гласове:
0



Вербална хомеопатия компекси при ангини

Силва Дончева 2015
Вербална хомеопатия (ТМ)


АНГИНИ

 

Катаралните ангини са най-често срещани и представляват оттичане на сливиците със слабо зачервяване и болки в гърлото, особено при преглъщане. Температурата е висока, възможно е да има и болки в корема. Тази инфекция може да се съпровожда с хрема, кашлица, възпаление на средното ухо и конюктивата.

При гнойните ангини процесът на възпаление е напреднал и сливиците са покрити с гноен бяло-жълт налеп, който лесно се отлепва. Температурата е висока, човекът е отпаднал, унил, апатичен и с главоболие. Често е налице и увеличение на шийните и подезични лимфни възли, дъхът от устата  е неприятен. Лечението е по-дълго и при много намалени съпротивителни сили може да се съчетае с алопатични средства /антибиотик/. Има и още няколко вида ангини, поради което винаги трябва да има добре уточнена диагноза. Топлината, почивката и престоя в къщи са задължителни при лечението на тези заболявания.

Комплексите се приемат в началото три пъти ударно през 15-20 минути, а след това на всеки един или два часа според състоянието на болния. Приемите се намаляват с отшумяването на симптоматиката. Подходящият комплекс се взема по два- три пъти на ден два или три дена след изчезването на видимите признаци от инфекцията.

След изговарянето на всеки препарат шишенцето се разтърсва енергично.

 

Комплекс №15“ Катарални ангини”. Комплексът се използва при остро възпаление на гърлото /небните сливици/. Приема се по няколко пъти на ден. При много остри случаи през еди-два часа в началото и разреждане до отшумяване на симптоматиката и успокояване на гърлото.     

1. Apis mellifica – пчела. Изговаря се Апис мелифика D3, 200C, 10M                             Показанията са: силно зачервяване на гърлото, остра жилеща, боцкаща болка при преглъщане, езикът и небцето са червени и лъскави, налице е оток на мъжеца, който виси като торбичка пълна с вода, облекчение от студово въздействие. Остро протичане на възпалителния процес с висока температура. Няма жажда.

2. Phytolacca decandra – фитолака. Изговаря се Фитолака декандра D3. 200C. 10M

Показанията са: ангина с възпаление на сливиците, остра, пареща болка при преглъщане, която ирадиира към ушите. Има усещане за чуждо тяло в гърлото. Сливиците са подути и тъмно червени. Топлата вода влошава симптомите. Налице е подуване на шийните лимфи възли. Шийните мускули са схванати.

3.Belladonna – лудо биле. Изговаря се Беладона D3, 200C, 10M

Показанията са: възпалени сливици, които са уголемени, ярко зачервяване на гърлото със сухота и трудности при преглъщането.

-рязко вдигане на температурата, зачервено, топло, влажно лице, изпотяване, сухота на лигавиците. Жажда.                                                                  

- възможен делир, халюцинации вследствие на високата температура.

- суха кашлица

- непоносимост към светлина, шум, докосване, разтърсване.

4.Lycopodium clavatum – иглолистен плаун. Изговаря се Ликоподиум клаватум D3, 200C, 10М.

Показанията са: остро зачервяване на гърлото с болки при преглъщане повече в дясната страна. Те могат да се разпространят в последствие и на ляво.        

5.Sulfur iodatum – серен йодид. Изговаря се Сулфур йодатум 200C.

Показанията са: рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища. Рецидивиращи ринофарингити и ангини. Изключително силна чувствителност към студ. Препаратът е основен при слаби и уморени хора с намален имунитет, които трудно се възстановяват от всяко заболяване.

6.Mercurius solubilis – Разтворим живак. Изговаря се Меркуриус солубилис 200C, 10M.

Показанията са: остър или хроничен тонзилит /възпаление на сливиците/. Гнойни налепи, характерна зловонна миризма, отекъл малиненочервен език с жълтеникав налеп и видими отпечатъци от зъбите поради оточност, хиперсаливация/ слюнка/, болка ирадиираща към ушите при преглъщане. Неадекватност на ментално ниво. Забавено мислене.

7. Guaiacum – Гваяково дърво. Изговаря се Гуаиакум D3, 200C, 10M

Показанията са:остро възпаление на сливиците с бляскаво зачервяване, налице е силно подуване на тонзилите /Апис/. Болка, парене, кашлица.

8.Lachesis – ням кротал. Изговаря се Лахезис D3, 200C, 10M

Показанията са: силно зачервяване с ярък пурпурночервен виолетов цвят, сливиците са отпуснати и уголемени, понякога има гнойни налепи. Болка при преглъщане. Непоносимост към всякакъв допир до гърлото и шията. Влошаване от топли въздействия.                                                                                                  

9.Hepar sulfur – варовиков калиев сулфит. Изговаря се Хепар сулфур D3, 200C, 10M                                                                                        

Показанията са: силни остри възпаления на сливиците със зачервяване. Налице са силни остри, пробождащи болки като от трънче, подуване на лимфните жлези и сливиците.

10.Carcinosinum – изготвя се от патологично изменени клетки на няколко вида ракова тъкан. Изговаря се Карцинозинум 200C, 10M

Показанията са: чести рецидивиращи заболявания на горните дихателни пътища и УНГ. Слаб имунен отговор на инфекциозните агенти. Вечно боледуващи деца с малка енергия.

11.Каlium muriaticum  – калиев хлорид. Изговаря се Калиум муриатикум D3, 200С, 10М.

Показанията са: ангина със зачервено гърло с оточност и повече вдясно. Неприятна миризма, езикът е обложен с бял или сив налеп. Белезникави, млечни, точещи се секреции. Пукне в ушите. Главоболие в тила.  Ангината може да се съпровожда с афти. Често хора със слаб имунитет.

12.Arum triphyllum – трилистен змиярник. Изговаря се Арум трифилум D3, 200С, 10М.

Показанията са: зачервяване на гърлото в яркочервено с цвят на сурово говеждо месо. Чувство за одрано гърло. Усещане за парене в цялата устна кухина. Лоша миризма.  Подуване на подезичните лимфни възли. Влошаване при затопляне. Сухи и кървящи устни. Често се съчетава с  ларингит /дрезгавост и загуба на гласа/.

13.Manganum metallicum – манган. Изговаря се Манганум D3, 200С, 10М.

Показанията са: тубарен катар /възпаление на тубарните сливици/. Възпалението често се прехвърля към средното ухо. Хроничен тубарен катар, често съчетаващ се с рецидивиращ отит при деца с кашлица. Сухота на лигавиците, хиперсекреция от гърлото с постоянна дрезгава и суха кашлица. Влошаване от влажен студ. Хиперсензитивност.   

В този комплекс може да се помисли и за Тhuya, за Меrcurius corrosivus, както и за Mercurius iodatum flavus и Mercurius iodatum ruber. Като конституционни препарати могат да се вземат особено при деца Calcarea carbonicun и Calcarea phosphoricum.

 

След изговарянето на всеки препарат /наименование/ шишенцето се разтърсва енергично.

 

Комплекс №16 „Гнойни ангини”

  

1.Hepar sulfur – варовиков калиев сулфит. Изговаря се Хепар сулфур D3, 200C, 10M                                                                                        

Показанията са: силни остри възпаления на сливиците, които нагнояват. Налице са силни остри, пробождащи болки, подуване на лимфните жлези и сливиците.

2.Mercurius solubilis – Разтворим живак. Изговаря се Меркуриус солубилис D3, 200C, 10M

Показанията са: остър или хроничен тонзилит /възпаление на сливиците/. Гнойни точковидни налепи, характерна зловонна миризма, отекъл малиненочервен език с жълтеникав налеп и видими отпечатъци от зъбите, хиперсаливация/ слюнка/, болка ирадиираща към ушите при преглъщане. Висока температура. Неадекватност на ментално ниво.

3.Lachesis – отрова от ням кротал. Изговаря се Лахезис D3, 200C, 10M

Показанията са: силно зачервяване с ярък пурпурночервен виолетов цвят, сливиците са отпуснати и уголемени, понякога има гнойни налепи. Болка при преглъщане. Обикновено възпалителния процес започва в ляво. Непоносимост на всякакъв допир до гърлото и шията.

4. Baptisia tinctoria – диво индиго. Изговаря се Баптизия тинктория D3, 200C, 10M

Показанията са: тъмно-червено зачервяване на гърлото с кафяво петно по средата на езика. Невъзможност за поглъщане на твърди храни. Обикновено възпалението е съпроводено и с диспепсия /повръщане, диария, гадене/.

5.Pyrogenium – биотерапевтик. Изговаря се Пирогениум D3, 200C, 10M

Показанията са: всички състояния на гнойни възпаления. Абцес. Висока температура с несъответствие между пулса и температурата. Употребява се само във високи разреждания, защото тогава е най-ефикасен при пресушаването на гнойните процеси в организма.

6.Kalium bichromicum–калиев бихромат.Изговаря се Калиум бихромикум D3, 200C, 10M                                                                         

Показанията са: възпалителен процес в гърлото с тенденция към нагнояване. Отделяне на гъст лепкав, точещ се секрет и зловонна миризма. Мъжецът е отекъл и виси като торбичка, пълна с вода /Апис/. Болки при преглъщане.

7.Carcinosinum – изготвя се от патологично изменени клетки на няколко вида ракова тъкан. Изговаря се Карцинозинум D3, 200C, 10M

Показанията са: чести рецидивиращи заболявания на горните дихателни пътища и УНГ. Слаб имунен отговор на инфекциозните агенти. Вечно боледуващи деца с малка енергия.

8.Siegesbeckia orientalis – източна сиегесбекия. Изговаря се Сиегесбекия  D3, 200С, 10М.

Показанията са: остри и най-вече хронични синдроми на нагнояване. Аденопатии и силно усещане за болка. Силна отпадналост.

11.Medorrhinum  - биотерапевтик, приготвен от лизат на гонореични секреции. Изговаря се Медоринум D3, 200С,10М

Показанията са: дисфункция на имунната система след ваксинации и химическо замърсяване, детоксикация. Хронични и рецидивращи инфекции на горните дихателни пътища; ринофаренгит, ангини, хроничен бронхит.                                                                                      

След изговарянето на всеки препарат /наименование/ шишенцето се разтърсва енергично.

 

Комплекс №17 – “Улцерозни ангини”. Това са ангини при които се наблюдават освен обикновените симптоми на възпаление и язвички с жълтеникав налеп. Те имат по-тежко протичане. Според ситуацията може успешно да се съчетае с алопатично лечение, което така ще бъде много по-ефективно и бързо. Комплексът се взема ударно 3 пъти през 15-20 минути, а след това на всеки час в будно състояние до намаляване на симптоматиката. Два до три дни слез отшумяването и на последните признаци е добре да се вземат по две-три дози на ден.  

1.Hepar sulfur – варовиков калиев сулфит. Изговаря се Хепар сулфур D3, 200C, 10М

Показанията са: силни остри възпаления на гърлото с язвички, които нагнояват. Налице са силни болки, подуване на лимфните жлези и сливиците.

2.Kalium bichromicum – калиев бихромат. Изговаря се Калиум бихромикум D3, 200C, 10M                                                                         

Показанията са: възпалителен процес в гърлото, при който са налице малки мехурчета, които се пукват  и причиняват язви. Тенденция към нагнояване. Отделяне на гъст лепкав секрет и зловонна миризма. Мъжецът е отекъл и виси като торбичка, пълна с вода /Апис/. Болки при преглъщане.                                                                                         

3.Mercurius corrosivus – живачен двухлорид. Изговаря се Меркуриус корозивус D3, 200C, 10M                                                                                       

Показанията са: тежки възпалителни язвени ангини с тенденция към кървене. Бърз процес с разпространение по цялата лигавица, силни парещи болки, усещане за спазъм в гърлото. Налице е непоносимост при най-малък допир. Силна отпадналост с висока температура. Подути шийни лимфни възли.

4.Muriatic acid солна киселина. Изговаря се Муриатик асид D3, 200C, 10M                   

Показанията са: много тежки остри язвени ангини. Гърлото е силно възпалено с тъмночервен цвят със синкави язви и зловонен дъх. Болният изпитва силна жажда, устата е суха, езикът сух и вроговен, налице е силна отпадналост и треска. Често се изисква хоспитализиране.                                                                                         5.Аilanthus glandulosa – Айлант. Изговаря се Айлантус гландулоза D3, 200C, 10M

Показанията са: тежка язвена ангина, подувания на лимфните възли, тъмночервено възпаление на устната лигавица с малки ярки петна, тенденция към кървене, зловонен дъх. Налице е болка с ирадиация към ушите. Устата и езикът са сухи. Силна отпадналост със световъртеж и гадене, треска. Скарлатина.

6.Nitric acid – азотна киселина. Изговаря се Нитрик ацид D3, 200C, 10M

Показанията са: остри язвени ангини, съчетани често с възпалителни процеси и афти в цялата устна кухина. Налице е силно зачервяване на лигавицата, изпускане на разяждащ секрет, кървене, треска. Бавно и постепенно развитие на заболяването. Характерни са силни боцкащи болки, като от забито трънче. Силна умора и отпадналост.                           7. Lachesis – отрова от ням кротал. Изговаря се Лахезис D3, 200C, 10M

Показанията са: силно зачервяване с ярък пурпурночервен виолетов цвят, сливиците са отпуснати и уголемени, гърлото е покрито с язвички. Болка при преглъщане, слузен секрет, чувство за стягане. Обикновено възпалителния процес започва в ляво. Непоносимост на всякакъв допир до гърлото и шията.

След изговарянето на всеки препарат /наименование/ шишенцето се разтърсва енергично.

 

Комплекс №18„Псевдомембранозни ангини”. Това са изключително тежки ангини, които често изискват хоспитализиране. Вербалният хомеопатичният комплекс е допълващ основното болнично лечение с много добър усилващ го ефект. Тези ангини са с псевдомембрани, които не се отлепват сами и могат да доведат до задушаване при разрастването си. Има подуване на лимфните възли. Това е тип дифтерийна ангина. Често подобна ангина има при мононуклеоза. Има случаи и на бактериални инфекции, които много добре се повлияват от вербалните хомеопатичните препарати. Комплексът се дава винаги и при мононуклеоза като допълващо основното медикаментозно лечение. 

1.Mercurius cyanatus – живачен цианид. Изговаря се Меркуриус цианатус D3, 200C, 10M

Показанията са: Много тежки язвени ангини с псевдомехурчета с налеп. Подуване на лимфните възли, остри, парещи болки, токсичен синдром, тенденции към колапс, силна отпадналост. Тъмно-червено зачервяване на гърлото и огромни трудности при преглъщане. Мононуклеоза. 

2.Arum triphyllum – трилистен змиярник. Изговаря се Арум трифилум D3, 200С, 10М.

Показанията са: силно зачервяване до кърваво на гърлото с усещане за парене. Налице е подуване на подезичните лимфни възли. Промяна в гласа до пълна загуба. Влошаване при студово въздействие. Мононуклеоза. Спастичен ларингит със задушаваща кашлица.

3.Аilanthus glandulosa – Айлант. Изговаря се Айлантус гландулоза D3, 200C, 10M

Показанията са: тежка язвена ангина, подувания на лимфните възли, тъмночервено възпаление на устната лигавица с малки ярки петна, тенденция към кървене, зловонен дъх. Налице е болка с ирадиация към ушите. Устата и езикът са сухи. Силна отпадналост със световъртеж и гадене, треска. Скарлатина. Мононуклеоза.

4.Iodum – йод. Изговаря се Йодум 200С

Показанията са:  ларингит с крупозна кашлица. Силно раздразнено гърло. Поява на псевдомембрани. Влошаване в затоплено помощение.

 

След изговарянето на всеки препарат /наименование/ шишенцето се разтърсва енергично.

 

Комплекс №19„Херпангина”. Това са ангини с малки везикулки /мехурчета/ по небцето и дъгите. При разкъсването остават малки ранички. Повлиявава се изключително добре от този тип лечение. В началото се комплексът се дава през 15-20 минути, като приемите се разреждат с подобряват на състоянието. Взема се един ден след отшумяването на всякаква симптоматика.

1. Borax – боракс. Изговаря се Боракс D3, 200C, 10M 

Показанията са: везикули, които могат да прерастнат в последствие в афти. Усещането е за парене и болка при допир.      

2.Mercurius solubilis – разтворим живак. Изговаря се Меркуриус солубилис D3, 200C, 10M

Показанията са: зачервени, разранени везикули /мехурчета/, неприятна миризма, отекъл малиненочервен език, хиперсаливация/ слюнка/, болка ирадиираща към ушите при преглъщане. Увеличени лимфни възли.

3.Kalium bichromicum – калиев бихромат. Изговаря се Калиум бихромикум D3, 200C, 10M

Показанията са: възпалителен процес в гърлото с везикули,  който могат да преминат в афти. Неприятна миризма. Болки при преглъщане.

4.Hydrastis canadensis – Хидрастис. Изговаря се Хидрастис D3, 200C, 10M            

Показанията са: възпалителен процес в гърлото с везикули,  който могат да преминат в афти. Неприятна миризма и пареща болка. Наличие на гъста, вискозна, жълта, точеща се слуз. Надебелен език. Силна умора.

След изговарянето на всеки препарат /наименование/ шишенцето се разтърсва енергично.

 

Комплекс №20 „Ларингит”

Ларингитът е остро или хронично възпаление на гласните струни, което води до промяна или загуба на гласа. Той става слаб, груб, шепнещ. Състоянието може да бъде съпроводено и от други заболявания: хрема, грип, простуда, ангина. Ларингитът може да бъде причинен от преумора на гласните струни, травма, настинка. Налице е пробождаща или пареща болка в гърлото при говорене и преглъщане, суха спастична кашлица,  понякога температура. При алергии може да възникне оток в гърлото и задух, което изисква и други спешни мерки.

Препаратът се взема през 10-15 минути и се разрежда с отшумяване на симптоматиката и поне ден след края на всички болестни прояви.

1.Аconitum napellus – самакитка. Изговаря се Аконитум напелус D3, 200C, 10M

Показанията са: ларингит с кашлица в първата част на нощта. Температура със суха, зачервена кожа. Налице е тревожност и силно безпокойство. Ларингитът често е в резултат на внезапни промени в температурата, сух, пронизващ, остър и много студен вятър, голям страх. Гласът е сух, стържащ, желание за много студена вода.

2.Causticum – сода каустик. Изговаря се Каустикум D3, 200C, 10M

Показанията са: ларингит със загуба на гласа поради пареза на гласните струни. Усещане за парене в гърлото, кашлица, болка при говорене и преглъщане. Заболяването може да бъде от инфекциозен произход, както и от преумора. Понякога причината е от силно надухване от студен, сух вятър или излагане на остър студ. Налице е силно безпокойство и тревожност. Често е съпроводено с лицеви невралгии.

3.Hepar sulfur – варовиков калиев сулфид. Изговаря се Хепар сулфур D3, 200C, 10M

Показанията са: остър ларингит с лаеща, стържеща кашлица и загуба на гласа. Болка в гърлото като от забито трънче, отиваща към ушите. Често изпотяване. Заболяването може да бъде съпроводено от друг гноен процес в организма: синуит, хрема, ангина, отит.

4.Spongia tosta – печена мийна гъба. Произнася се Спонгия тоста D3, 200C, 10M                                                                                                        

Показанията са: остър ларингит от силна простуда /студен, сух въздух/. Парене в гърлото, чувство за одрано гърло. Силна, суха, свиреща, задушаваща кашлица в първата половина на нощта. Чувство за безпокойство. Желание за топли течности.

-стридорозен ларингит /оток/ със задушаваща кашлица, задух и уплаха, внезапно събуждане. Алергична компонента.

5.Аrgentum metallicum – сребро. Изговаря се Аргентум металикум D3, 200C, 10M

Показанията са: ларингит при оратори и певци със суха кашлица и пресипване. Умора на гласните струни.

6.Аrgentum nitricum – сребърен нитрат. Изговаря се Аргентум нитрикум D3, 200C, 10M

Показанията са: ларингит при певци и оратори, но с усещането за забито трънче в гърлото. Хронично пресипване, хронична умора на гласните струни, кашлица с гъделичкане в гърлото.

7.Мanganum metallicum – манган. Изговаря се Манганум металикум D3, 200C, 10M

Показанията са: остър ларингит от инфекциозен произход, както и от умора на гласните струни и при пушачи. Налице е пресипнал глас, кашлица с отделяне на слуз и подобрение при лягане. Сухота и усещане за натъртване в гърлото. Чувство за безпокойство и затруднено дишане. Състоянието може да се съчетава и с други заболявания като отит или тубарен катар /възпаление на тубарните сливици/.

7.Sambucus nigra – черен бъз. Изговаря се Самбукус нигра D3, 200С, 10М.

Показанията са:  псевдокруп,  коклюш, задушаваща, непрестанна кашлица, астма, облекчаваща се в изправено положение. Точеща се лепкава течност от ларинкса. Суха и гореща кожа по време на сън, обилно изпотяване след това.

8.Selenium селен. Изговаря се Селениум D3, 200С, 10М.

Показанията са: ларингит при певци, претоварване на гласните струни. Кашлица със слузен секрет, силно пресипване на гърлото.

9.Phоsphor – бял фосфор. Изговаря се Фосфор D3, 200С, 10М.

Показанията са: суха, одрана, дрезгава кашлица. Усещане за парене и задушаване. Желание за студени течности, които обаче влошават.

10.Iodum – йод. Изговаря се Йодум 200С.

Показанията са:  ларингит с крупозна кашлица. Силно раздразнено гърло. Поява на псевдомембрани. Влошаване в затоплено помощение.

11.Arum triphyllum – трилистен змиярник. Изговаря се Арум трифилум D3, 200С, 10М.

Показанията са: промяна до пълна загуба на гласа. Парене и зачервяване. Спастичен ларингит със задушаваща кашлица.

14.Drosera – кръглолистна росянка. Изговаря се Дросера D3, 200С, 10М.

Показанията са: ларингит с постоянна пристъпна кашлица, с усещане за гъделичкане в гърлото. Коклюш. Често е съпътствано с трахеобронхиални аденопатии, слуз в бронхите

След изговарянето на всеки препарат /наименование/ шишенцето се разтърсва енергично.

 

Също така може да се помисли и за Rumex crispus – суха, пристъпна, непрестанна задушаваща кашлица и Carbo acid - ларинготрахеит.

 

 

Комплекс № 21 „Лимфаденит и паротит”                

Заушката или паротитът е остро заразно инфекциозно вирусно заболяване, от което боледуват деца между 4  и 15 години. Заразяването става по въздушно-капков път. Латентният /инкубационен/ период е от 2 до 4 седмици. Заболяването започва с общо неразположение, главоболие, болки в гърлото и към ушите. След това се появява типичният симптом; обикновено двустранно подуване на околоушните слюнчени жлези. Външният вид наподобява пълна луна. Към 4-5 ден отокът започва да отшумява и на десетия ден детето се чувства здраво. Препаратът се взема и при всяко подуване на шийните или подезични лимфни възли. Често това състояние, което съпровожда различни други видове възпалителни процеси; ангини, отити, бронхити и т.н. показва силно намалени съптротивителни сили на организма и изисква по-дълго лечение. Комплексът се взема в началото по 7-8 пъти на ден, като приемът продължава поне 20 дена след отшумяване на симптоматиката, по 1-2 пъти дневно. Това има силно имунностимулиращ и профилактичен ефект.

1.Mercurius sol. – разтворим живак. Изговаря се Меркуриус  солубилис D3, 200C, 10M

Показанията са: чести фаренг




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: silvaantonydon
Категория: Тя и той
Прочетен: 1976179
Постинги: 291
Коментари: 451
Гласове: 1019