Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2013 08:31 - Трифон зарезан и Свети Валентин са част от купона в чест на Дионисий
Автор: silvaantonydon Категория: Тя и той   
Прочетен: 4605 Коментари: 0 Гласове:
0



Февруари е месец на новата любов, но и на сблъсъкът между новото и старото. Прицелът на квадрата Уран – Плутон се реализира точно там.

Силва Дончева 2013г © www.astrolog.tk

 

През месец февруари продължават празниците по посрещането на пролетта. В България те вече се празнуват на два етапа – празника на св.Трифон Зарезан в началото на месеца и празника на св. Валентин на 14-то число. В астрологията това съвпада с цикъла на знака на Водолей, който пък символизира приятелството, свободата и сбъдването на мечтите.

Февруари отбелязва онзи момент от календарния цикъл, когато към земята започват да потичат енергиите на запознанствата, обединението, на стремежа на хората да бъдат заедно, за да постигнат желанията и надеждите си. Още от 1 февруари Слънцето застава и на фона на съзвездието на Водолей и така знак и съзвездие обединяват силите си.

Св. Трифон е християнски лечител, посечен затова, че не се отрича от вярата си. Същевременно той е покровител на виното и лозарите, с което директно се свързва с древните празници на виното още от езически времена.

Гроздето е най-цялостният плод в природата. То символизира началото и края на природния цикъл. То е най-късният и захарния плод и като узряването му бележи кулминацията на усилията на природата, на Богинята майка, преди да си отдъхне през зимата.

Пак с гроздето са свързани и най-ранните земеделски ритуали по възкресяването на природата – зарязването на лозята. През февруари Слънцето окончателно е обърнало своя ход и силите не вегетация напират с цялата си мощ. Зарязването на лозята е символ на  отхвърлянето на старото и покарването на новия живот. И колкото по-ниско са подрязват стъбълцата, толкова по-обилна е реколтата в края на лятото. Природата започва там, където е свършила и кръгът се затваря.

Честванията през февруари са и отглас и на култа към Дионисий, широко разпространен по нашите земи от най-древни времена. Дионисий е богът на умиращата и възкръсваща природа и основно е свързван с гроздето и виното. Ритуалният акт през есента на късането и мачкането на гроздето е действие, уподобяващо разкъсването на бога от титаните. Буйните веселби от декември до март пък разкриват и последващия цикъл на трансформиране, когато Дионисий се възражда за нов живот.

Виното винаги е било символ на приятелството между хората, на тяхното сближаване, мечти и илюзии. Самото име на св. Трифон Зарезан означава на гръцки наслада, разкош.

Празникът на св. Валентин живял и изпитал мъченичество по същото време, по което е живял и св. Трифон /ІІІ в.сл.Хр./ също символизира настъпването на новия живот. Самото име Валентин пък означава силен, здрав, могъщ. Той е също лечител и закрилник на влюбените двойки. 

Всички тези празници в астрологията директно се свързват с един от най-привлекателните зодиакални знаци – Водолей. Това е знакът на сбъдването на мечтите и желанията, на добрата мисъл. 

Затова всичко, което човек прави през дните особено след 1 февруари са тясно обвързани с това, което той желая да постигне в следващите 8-9 месеца. Това е времето, когато можем да насочим своите мечти в правилната посока. През февруари трябва да внимаваме какво си пожелаваме, с кого се срещаме, какви нови приятелства завързваме, какви са плановете ни за осъществяване на бъдещите ни намерения. В тези дни се залагат устоите на нашите успехи през настъпващата година. Затова всеки трябва да е много бдителен през това време на годината и да концентрира максимално мисълта си към най-желаното.

Затова символът на Водолей е свързан и със свръх разума и с най-високите степени на интелекта. Знакът ни разкрива, че единствено любовта е начинът за постигане на най-съкровените ни мечти.

В момента планетата, обвързана с Водолей, Уран е в знака Овен, отбелязващ ново и решително начало. Той ще остане там поне още 5 години като след това ще продължи да се движи на фона на съзвездие Овен. Затова, както пред човечеството, и особено пред представителите на въздушните и огнени зодии предстоят множество промени във всички сфери на живота им. Те трябва да поведат и останалите хора към нови мечти и проекти.

Същевременно много стари, минали и ретроградни неща ще си отидат завинаги. Хората родени под знаците на Козирог, Рак, Везни особено осезателно ще почувстват това.

Това ще е период в който ще се разделим с много традиции и обичайни неща, а скоростта на промените ще бъде пряко пропорционална на отърсването от миналото – мудни технологии, вредни горива, стари начини на мислене и хранене, остарели методи на лечение, неадекватни междучовешки отношения.

Последните дни на Водолей са и прицел на напрежението между квадрата на Уран и Плутон. В момента това въздействие се концентрира в периода след 7 февруари. Това ще е време на свръхактивност, повече сблъсъци между хората, повече синдикални протести, повече раздели и конфликти в личен план, разрушаване на договори и споразумения. Във всеки личен хороскоп мястото на Водолей и особено втората му половина отразява този сблъсък по един или друг начин.  Особено силно в момента го чувстват родените във втората половина на знака на Водолей.

 

Човечеството е във епохата на Водолей от 100 години. Време, обвързано с динамични промени на базата на човешкото съпричастие, любов и свобода. Това по един необикновен начин кореспондира с идеята за празника на Св.Валентин, покровителстващ влюбените и на св. Трифон Зарезан, водещ зарязването на лозята като символ на новия природен цикъл.

 

Силва Дончева 2013г © www.astrolog.tk










Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: silvaantonydon
Категория: Тя и той
Прочетен: 1979743
Постинги: 291
Коментари: 451
Гласове: 1019