Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 21:44 - Българите са от най-добрите математици
Автор: silvaantonydon Категория: Политика   
Прочетен: 2787 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.05.2010 20:07


Тайната на българския математически ген Петък, 22 Януари 2010, автор: Силва Дончева image Има обвързаност на България по отношение на математиката с влиянията, които идват от съзвездието на Козирог.

На 17 декември Българската национална телевизия обяви като научно постижение на ХХ век откриването на шестия сърдечен тон от проф. д-р Иван Митев през 1974г. Това е и най-новото от всички предложени в кампанията български световни открития. Откриването на Lactobacillus bulgaricus е от 1905г., електромагнитният ефект на взривовете на Кръстьо Кръстев е от 1932г., откритието на акад. Наджаков за фотоелектретите е от 1925г., лекарството нивалин е открито през 1956г., а изобретяването на дигиталния часовник на Петър Петров е от 1968г. Дори най-голямото откритие на Джон Атанасов на нова изчислителна машина, основа на съвремените компютри, е от началото на Втората световна война. Излиза, че през последните 35 години няма откритие, което да е в тази класация. Може би нацията ни вече не е толкова надарена в областта на природните науки или по-съвременните постижения просто не се отбелязват.

В областта на природните науки България е уникална страна. Сега в началото на ХХI век нашата страна представлява като демографски потенциал само около 0.1% от общото население на земята и въпреки това нашите математици са от десетилетия в първата десятка, шестица или дори тройка на света. По тази причина България е просто на първо място в областта на математиката, защото нашето население е 0.33% от населението на Китай, 0.6 % от населението на Индия, 1.2% от населението на САЩ, 3% от населението на Русия, 10% от населението на Англия, а това са страните, които са водещи в областта на математиката. Българските математици са единствените заедно с математиците на Китай, които са допускани до Всерусийската олимпиада в Русия, което е най-престижното математическо състезание в света. През 2008г. Българите се върнаха оттам с 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медали, като такива спечелват всички участници. На Светозар Станков от СМГ е дадена и специалната награда за най-много решени задачи. Той е абсолютен първенец на олимпиадата. През 2009г. Светозар Станков получава 6 място и първа премия, а Любослав Панчев от СМГ е на 9 място и с втора премия. Конкуренцията в Русия изключително жестока, защото няколкото българи се състезават с китайския отбор и с 50 най-силни руски отбора. И въпреки това ние винаги сме в десятката, а често и на първото място. Интересно е, че отборът ни не е спонсориран от държавата, а от Американска фондация за България от 2005г., и Пенсионно Осигурителна Компания ”Доверие” през 2009г.

Български отбор неизменно участва и в „Wizard at Mathematics International Competition”, „Магьосници в математиката”. Това състезание се провежда през 2 години в град Лъкнау, Индия в най-голямото училище в света от 37000 деца. През 2007г. 2-ма български участника: Георги Гуляшки и Венислав Венков спечелват първите две места и златни медали, а Йордан Донев и Петър Динев сребърни медали, както и отборната награда. Ние сме на първото място. Конкуренцията е сред 26 световни отбора. През 2009г. същите наши деца имат отново златните и сребърни медали. Равносметката за 2009г. от това световно математическо състезание за математически чагьосници е от 8 деца – 8 медала. Конкуренцията е сред 38 отбора. Заслугата е на 107 ОУ „Хан Крум” и 125- СОУ „проф. Боян Пенев”. Децата са 12 и 13 години. На световната математическа олимпиада в Бремен през юли тази година нашият национален отбор се върна с един златен медал за Любослав Панчев, 3 сребърни и 2 бронзови медала. Сребърен медал имаше и ученикът от Шуменската математическа гимназия Живко Жечев. Другите участници традиционно са от СМГ и НПМГ. На международните състезания по математика ние винаги сме на първите места. И това е факт за страна, която има нищожно население и не полага особени грижи в областта на образованието си. На третата международната математическа олимпиада от 2005г. спонсор става „Американска фондация за България”. Тя спонсорира и националните отбори по физика, химия, биология и информатика За разлика от откритията, които честваме по Националната телевиия, българските математици и сега в условията на невероятна образователна криза доказват своята световна класа. И това е от десетилетия. България има уникална система за преподаване на нестандартни и нови методи в математиката, както и за ранно откриване на математически таланти. Наред с това трябва да си спомним, че точно Джон Атанасов, когато е бил само на 9 години проявява силен интерес към учебник по математика за колежа „J.M. Taylor”, който включва начални познания за дефернциално смятане, раздел за безкрайните редове и как се прилагат логаритми. Тъй като майка му е математик, той е обучен от рано по най-добрия начин. На 22 години вече преподава в 2 математически класа в колежа в Айова. След това в периода 1939-1941г. създава и изчислителната машина, която е в основа на съвремените компютри.

Ето на това се обръща изключително малко внимание. Математиката е в основата на всички природни науки. Тя е колкото точна, толкова и абстрактна наука. Изисква мислене и на прагматик и на философ. И въпреки това българските отбори нямат финансиране и дори някои родители влагат лични средства, за да изпратят децата си в Индия на сътезание. А когато децата се върнат с поредните златни медали медиите съобщават това между другото и почти никога не правят от това новина, която да измести някой политик, бандит или футболист. Може би, защото повечето българи не се интересуват от това „сложно” нещо.

Българинът е невероятно надарен точно в математиката. Колкото и да се гордеем с 4-5 медицински открития / шестия тон, постижения в генното инженерство и някои уникални лекарства/, а и с няколко стотин технически открития още от патента на Николай Тошевич от Калофер от средата на 1859г. за буталото с бутални пръстени и гребния винт с двойно действие, постиженията в математиката са постоянни, неотменни и винаги в десятката или шестицата на най-големите страни; за периода 1997г -2000г сме в шестицата. Редовно български деца изпреварват отборите на Франция, Германия, Англия и Китай.

Очевидно е крайно време образованието ни да се занимае приоритетно с това, защото фактът е не само добра образователна система, създадена още по време на социализма, а нещо повече. Математическите таланти в България са природна даденост. Действително имаме уникална математическа школа, но такава има и в Русия, САЩ и Китай, огромни усилия се помагат и в другите големи държави. През последните четири години Англия полага извънредни усилия в това направление поради спадане в нивото. Въпреки това нашите таланти са много повече от навсякъде другаде в света на глава от населението.

Време да споменем и обвързаността на България във връзка с математиката с влиянията, които идват от съзвездието на Козирог. Това е така, защото нашата страна е планинска, като Рила никога не е попадала под вода, а Балканът е най-западната част на Хималайската верига. А на запад винаги се постига най-доброто, от това което започва в далечината на времето на изток. Всичко това придава особен привкус на народите, които обитават тази територия. Тук израстват хора, които са по-практични, по-материални, по-рационални, но същевременно и философи. Имам и низини и височини. Ние сме не само математици, но на българска територия се раждат и две основни течения в християнството: богомилството и Учението на Беинса Дуно. Козирог като специфичен сектор от зодиака е пряко свързан с природните науки и по-конкретно с математиката, която е цифри и абстракция едновременно. Все направления, с които българският народ има конкретни световни постижения, независимо от малочисления си брой. www.astrolog.tk

От друга страна известно е в астрологията е, че след съзвездието, което определя характеристиките на даден народ, идва съзвездието, което показва възможността за неговия финнасов просперитет. Ясно е, че за България това е Водолей, следващото след Козирог. Водолей е също крайно иновационен и комуникационен по своята същност. Той влияе върху всички високи технологии, космическите изследвания и програми, комуникационните системи и средствата за масови комуникации. Така, че ако се съобразяваме поне малко със същността си трябва да концентрираме всичките си сили точно в тези направления, а не да се чудим от какво да печелим и какво можем. Българинът по природа не става за хотелиер, защото е твърде студен и материален и трудно се усмихва. В нас любезността и учтивостта липсват като качества. Затова пък някой сред нас умеят много добре да мислят в областта на природните науки. Към това трябва да бъде насочено и цялото ни образование. Натам трябва да се насочат и малкото средства, с които разполага образователната ни система. Иначе скоро тези гени ще се раждат в други страни.

България е една от водещите страни в износа на студенти в цял свят. Българските студенти са на второ място от чуждестранните студенти в Германия и там математика, икономика и право учат около 10.000 души. Ние сме на трето място сред чуждестранните стипендианти на Харвард. Общо в чужбина учат над 50.000 български студенти. Междудругото от 1993г. насам на година се раждат между 60.000 и 73.000 деца. Броят за 1985г. обаче е бил цели 144.000 деца. И въпреки драстично намаляващата раждаемост, пропадащата образователа система, несъобразяваща се с нави тенденции в света и малките средства, българчета продължават да вземат златни медали от всички международни състезания по математика.
След това заминават за САЩ, за да се реализират в областта на космическите програми и високите технологии. Защото, когато нашите деца спечелят златни медали министърът подарява на съответното училище проектор, а Първанов и Цецка Цачева ги награждават с още някакви медали и ги поздравяват „сърдечно”. Има и парични награди, осигурени от спонсорите, но не това е важното, защото няма генерална държавна политика в областта на природните науки, където се раждат толкова много таланти. За сметка на това, когато същите тези способни българчета станат на 17-18 години американците с радост им предоставят стипендии в Харвард, а и в много други техни пристижни университети. Защото те са си ги отглеждали още от 10-годишни като спонсори. А смешното е, че българският спонсор е пенсионна застрахователна компания.
А за нас като българи остава успокоението, че все някой, в случая американците ще им предоставят благоприятни условия за развитие и от това ще се ползва целия свят. А и това е толкова благородно.

Силва Дончева
www.astrolog.tk


Тагове:   рила,   футболист,   водолей,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: silvaantonydon
Категория: Тя и той
Прочетен: 1980843
Постинги: 291
Коментари: 451
Гласове: 1019