Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2010 13:31 - Ядете месо? Самоубийци!
Автор: silvaantonydon Категория: Политика   
Прочетен: 7565 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 06.05.2010 20:11


Ядете месо? Самоубийци! Събота, 21 Ноември 2009, автор: Силва Дончева

 

image „Ти си това, което ядеш”, ако тази максима е вярна излиза, че повечето от нас са прасета.
Или както е казано, когато човек изяде едно прасе, това е добре за животното, защото става малко човек и много зле за самият човек, защото постепенно се превръща в свиня. В годината има няколко поста; преди Коледа, преди Великден и около Петровден. А в дните на страстната седмица църквата дори препоръчва пълен глад, за пълното пречистване както на тялото, така и на душата. Така дори свещеничеството, което няма особен афинитет към вегетарианството, го препоръчва за повече от 100 дена в годината.
Медицината също стои на два стола по въпроса за яденето на месо. Има лекари, които са твърдо убедени, че човек може и трябва да се храни без част или без всички животински продукти и други медици, които считат това за абсолютно вредно като начин на живот и затова допустимо само от време на време.

Историците на храненето пък считат, че храненето с преимуществено растителни храни е ново явление в човешката история и е на не повече от 10.000-12.000 години. Поради това те смятат, че човешката природа не се е приспособила към този тип хранене и прекаляването с въглехидрати води до здравословни неразположения и надебеляване. Ловът на дивеч е бил наистина най-важният начин за оцеляване на нашите предци от 1.000.000 години назад. Менюто на древните хора се е състояло от 60% до 90% от някакъв вид месо от диви животни, птици, влечуги, насекоми и яйца, допълвани слабо от корени, филизи, грудки и семена. Изтъкват се и данни от археологически находки от по нови времена, където учените безпогрешно са разпознавали ловците от земеделците само по външния вид на скелета и зъбите им. Разбира се, ловците били със здрави зъби и добре оформени, плътни и дълги кости, а зъбите на земеделците били загнили, костите крехки и деформирани. Египтяните, хранещи се главно с растителни храни и наричани поради това от гърците „артофаги”- хлебоеди, са страдали масово от най-известните болести на съвременната цивилизация: свръхтегло и сърдечно-съдови заболявания. Дисекцията на артериите на египетските мумии показват артерии покрити с големи холестеролни плаки и силно калцирани стени, доказващи напреднал стадий на атеросклерозна.

Поради тази причина специалистите смятат, че ще са ни необходими поне още 10.000 години, за да преминем изцяло на вегетарианска диета.

Към тези мнения в полза на месоядството се прибавят и мненията за необходимия белтъчен баланс в организма, който според някои учени е невъзможно да бъде постигнат по друг начин. Има становище и, че именно яденето на месо, независимо че човешкият организъм на практика няма устройството на храносмилателната система на хищниците, се е развил до тези огромни възможности и обеми именно тогава, когато през ледниковите периоди, животинската храна е била единствения  избор. Наистина ускоряването на човешката мисловност и креативност се свързва с тези 1.000.000 години назад. Факт.

Библията също е противоречива по въпроса. В първа глава на Битие, където човек е създаден по образ и подобие Божие, му е дадена само растителна храна. „И рече Бог: ето давам ви всякаква трева, що дава семе, каквато има по цялата земя, и всякакво дърво, чийто плод е дървесен и дава семе – това ще ви бъде за храна.” Битие гл.1-29 Във втора глава обаче, в периода след седмия ден, човекът неочаквано пак е създаден, този път от пръст. Поставен е в подчинено положение, след това за непослушание изгонен от рая и непосредствено преди това облечен в „кожени дрехи”. В последствие Каин - земеделецът убива Авел - скотовъдеца, защото Господ поглежда благосклонно на жертвата и тлъстините на първородните от стадото му, а на неговия дар от растителни плодове - не. Така е извършено и първото братоубийство и престъпление в човешката история. Противоречието е доста явно. Пък и Адам и Ева са изгонени в пряк или преносен смисъл от Рая заради ябълка! Следователно има поредица от различни събития, които променят божествеността на човека, предназначението му и начина му на живот и хранене. В този смисъл, яденето на месо явно е вид изкривяване, вероятно по обясними причини, но като цяло е временно и опасно явление в еволюцията на човешкия вид. Фактор, който го отдалечава точно от дълбоко вложената му хуманна природа. И над всичко това трябва да се размишлява, защото няма светец или адепт, който да се е тъпкал с месо, а камо ли да убива. Животните са създадени в същия шести божестен ден, в който е създаден и човека и вероятно са ни много близки. Дали е редно да ги ядем, зашото в човешката история има и периоди на канабализъм, който сега изглежда чудовищен и абсурден. Вероятно по същия начин потомците ни ще гледат ужасено и на нашето битие.
Няма период в човешката история, в който да се е яло толкова много месо, както днес. И това месо е получавано чрез съзнателно, целенасочено и масово развъждане на млекопитаещи и птици от уж „разумни” човешки същества.

В този смисъл нормално и човешко ли е да има приета Европейска конвенция за „защита на животните при умъртвяването им чрез клане” и в нея да пише следното: Държавите членки на Съвета на Европа, вземайки под внимание, че страхът, мъката, страданието и болката, причинени на животните при клане, могат да се отразят на качеството на месото се договориха за следното:
Електрическият шок може да се използва само за говедата и прасетата при условие, че трае не повече от 2 секунди, като животните са раздалечени едни от други, за да могат да се движат и т.н и т.н”

По нелогична и безумна мисъл едва ли може да съществува. От една страна това е конвенция за защита на животните, но същевременно в същото твърдение се говори за умъртвяване чрез клане. За този израз просто няма какво да се каже.
Още по-безумно е, че милостивите господа и дами признават, че животните изпитват страх, мъка, страдание и болка. Но още по-кощунствено е да удостовериш в официален документ на най-цивилизованата част от човечеството, че това може да се отрази на месото, което ще изядеш след това. Може би наистина се страхуват, че ще се заразим със страх, мъка и болка. А като връх на това са се загрижили и за осигуряването на достатъчно място за умиращите да се гърчат /движат/ в последните си минути.

А ето и извадка от техническият процес за клане на българската асоциация на месопреработвателите. Той е: приемане, предкланична почивка /24 часово неядене/, измиване, зашеметяване /разбирай електрически шок/, клане, обезкървяване /висене с главата надолу/, дране, изкормване, разфасоване и опаковане. Цялостното описание е доста стресиращо за хора със слаби нерви и болни сърца. Те обаче ядат месо. В България има около 130 кланици, 50 от които с индустриален капацитет, а и неизвестен брой в „сивия” сектор.
Излишно е да се казва и какво е качеството на месото от горките животни. Те се раждат и живеят като затворници, често са лишени с месеци от естествена храна и слънце. Хранят се с нискокачествени продукти, а когато се разболеят вследствие на всичко това, им се дават обилни дози антибиотици. Не се знае, че 70% от произвежданите в света антибиотици са за нуждите на селското стопанство. Поради алчността на хората, за да достигнат повече килограми животните са натъпкани и със стероиди. Това още повече влошава здравословното им състояние.

Какво общо има това с древните здрави, но все пак малко живеещи ловци. Нито се движим като тях, нито това е единствената ни възможност за хранене, нито качеството на месото е същото. Къде сте виждали тлъст бизон или елен? А колко от нас могат да уловят, заколят или застрелят животно, след което хладнокръвно да го одерат и разфасоват. Нещата през вековете са се променили и вече е време да помислим за промяна, без да се връщаме назад и да си търсим извинение.
От друга страна не подхранваме ли така излишно животинската си природа и собствената си себичност и агресивност? Не сме ли всъщност ние животните? Живеем като затворници, без естествена храна и вода, без достатъчно слънце и въздух, поддържащи се с всякакви лекарства и стимуланти. Нима приликите не са явни. И защо си мислим, че сме на върха на хранителната верига. Не храним ли със страха, мъката, страданието и болката си някой друг?

В духовен план нещата стоят още по-ясно, защото, когато живееш за сметка на чуждото страдание и болка, а те явно съществуват, както е отразено в Европейската конвенция за „защита”, трябва да си платиш.
Малко хора знаят, как всъщност си плащаме. За съжаление по два начина, чрез войни и болести. Ето какво казва Учителят в една своя беседа още през юни 1919г. „Чрезмерното избиване на млекопитаещите животни създава аномалия в природата. Повечето болести се дължат на избиването на млекопитаещите и птиците. Понеже с това избиване се спира тяхната еволюция, всички сили, които трябва да образуват тяхното благо, остават неизползвани, и с това се явява един хаос, който причинява болестите. Знаете ли, какво става след безразборното изтичане на тази животинска кръв? – От изпаренията и се образуват разни серуми и култура за вредоносните бацили, от които дохождат всички злини в органическия свят. За да се тури равновесие в природата, тя трябваше да отдели около 100.000.000 кг. кръв, за да се балансира тази на животните. Но днес в тази война /Първата световна/ се пусна около 200.000.000 кг човешка кръв.”
В периода 1914-1919г.г. по фронтовете действително загиват и са ранени около 40 милиона души. Още повече хора, между 80 и 100 милиона души загубват живота си през продължението на тази война през 1939-1945г.г. Тогава се пролива около 400-500.000.000 кг човешка кръв.

Цената е твърде висока, а и днес почти 100 години по-късно от 1919г., когато потреблението на месо бие всякакви рекорди, вече говорим за птичи и свински грип, за тотален срив в имунитета, за непрекъснато увеличаващи се алергии, а може би и за още нещо.......много по-страшно.
Месоядството е временно явление в човешката история и може би не са нужни чак 10.000 години, за да се приспособим към по-висш начин на хранене, започнал преди около още 10.000 години. В мистичната наука се счита, че житото не е продукт от Земята, а е божествен дар отвън! Затова хляба трябва да се дарява, а не да се продава.

Няма спор, че е нужно време и нови мисли, но дали природата ще ни чака. Нашите клетки наистина са месоядни и пристрастени и е много трудно да се откажем от тази месомания. Напоследък обаче масово явление е отказът на много млади хора и деца от месояденето, независимо че това не е традиция в техните семейства и никой не ги кара. Дори ги упрекват. Явно обаче процесите в еволюцията се ускоряват не само на технологичен план, но буреносно се зараждат и нови явления на всички нива. Затова всеки човек доброволно трябва да направи своите изводи и да вземе своите отговорни решения.

Но нека поне всички се замислим по въпроса нужно ли е това, което правим и не е ли възможно да уравновесяваме белтъчния си баланс по по-човешки начин. Може би така ще станем по-смели, по-здрави и по-разумни, а и страданието естествено ще се стопи. Нека помислим и за децата си. Сигурна съм, че науката би намерила начин да се справи с положението, въпреки че това не е изгодно на една огромна и алчна индустрия. Но въпреки това всичко зависи от всеки един от нас, защото „истинският вегетарианец освен, че трябва да се храни с чиста храна, още и с чисти мисли, чувства и постъпки.” Всъщност оттам и се започва, а другото идва от само себе си.

Силва Дончева



Гласувай:
4



1. rat - Ние сме всеядни. В месото има нез...
15.01.2010 13:38
Ние сме всеядни. В месото има незаменими аминокиселини. Особено за подрастващи, респективно за бременните жени. Проблемът е, че прекаляваме с месото. Месо трябва да се хапва един, най-много два пъти седмично, но няма как да стане. Месото засища бързо и по за дълго. Месото се приготвя много по лесно и бързо. Месото вече дори излиза и по евтино. Съвременния човек не разполага с времето, което има една маймуна да виси на клона и да гризе цял ден плодове.:)))))))))))))))))
Постинга ми хареса.
цитирай
2. анонимен - Човек е това, което яде!
16.07.2010 23:22
Тази мисъл идва от йогите. Другата е, че човек си дълбае гроба с уста. Поздравления за аргументите да не ядем месо! Кое е по-лесно? Да си сварим една месна гозба или да елиминираме месото в нея. Да направим една пържола с гарнитура (салата) или да изядем само последната...
Мисля, че е по-икономично и здравословно да се храним с чиста слънчева храна, а не с токсична и да приемаме месо, което се явява храна от втора ръка.
цитирай
3. ianchefff - тълкуванията на Библията относно
07.01.2011 13:49
яденето на месо и "противоречията" по въпроса направо ме разбиха.
Толкова невярни, че чак смешни. Но и за това се иска талант. Евалла.
цитирай
4. alchemist - Яжте ГМО
07.01.2011 13:53
растения и да не ви пука вегетарианчета :)))))))))))
rat се е изразил много точно и правилно.
цитирай
5. mymaya - Жалко е ...
27.07.2011 01:03
... когато хората живеят единствено за да получат дозата удоволствие за мозъка чрез поглъщане на мъртва плът...

Само този, който не е пожелал, не е познал ИСТИНАТА.
цитирай
6. анонимен - Въпрос
04.09.2011 15:02
Какъв е шанса ако човек се храни правилно, мисли положително и е достатъчно духовно ориентиран, да отложи например заложения му от съдбата край?

Много хубава статия, но аз хем от една страна оставам с впечатлението за неизбежността на събитията, болестите и т.н., с две думи каквото писано е то ще стане, тогава когато е писано, а от друга страна оставам с впечатлението че човек спазващ космическите закони и етика, живеещ в хармония с определени неща би привлякъл съвсем различни ситуации и дълъг живот
Какъв е смисъла за мен ако ми е писано че ще живея 25 години, да се лиша от някакви удовоствия, като например месото, което аз наистина обичам. Така или иначе каквото трябва ще се случи.
(фатализмът ми е второто име, а и плутон ми мина в девети...)
цитирай
7. silvaantonydon - на въпроса
22.10.2011 12:25
анонимен написа:
Какъв е шанса ако човек се храни правилно, мисли положително и е достатъчно духовно ориентиран, да отложи например заложения му от съдбата край?

Много хубава статия, но аз хем от една страна оставам с впечатлението за ......(фатализмът ми е второто име, а и плутон ми мина в девети...)

Е щом е вече в девети дом не пътувайте в чужбина, особено в Арабския свят. Не е време за това. Докато е бил в 8 опасността наистина е реална
цитирай
8. silvaantonydon - яденето на месо и "противо...
22.10.2011 12:26
ianchefff написа:
яденето на месо и "противоречията" по въпроса направо ме разбиха.
Толкова невярни, че чак смешни. Но и за това се иска талант. Евалла.



Ами прочетете си глава Първа на Битие!
цитирай
9. stamat2015 - Месото – желаната отрова в менюто на „цивилизования” човек - СТАМАТ
08.11.2016 04:58
Ние, всички, знаем, усещаме и виждаме, че употребата на мазни, тежки храни и месо повлияват лошо общото здраве на човека, като повишават нивото на холестерола и увеличават многократно риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт на миокарда, като същевременно с това става причина за появата на костни и ревматични заболявания и подагра, но въпреки това по няколко пъти дневно се тъпчем с месо, поставяйки се на целогодишна месна диета без прекъсване!

Никой от нас не иска да бъде убит, но НИЕ ежедневно най-безсъвестно, без угризения и дори с радост, само за да утолим настървението си и да удовлетворим жаждата за кръв на сетивата си подлагаме на страдания и отнемаме живота на МИЛИОНИ ЧУВСТВАЩИ СЪЩЕСТВА, наречени от нас ЖИВОТНИ – най-жестокия и абсурден когнитивен дисонанс, раздиращ психиката и душевността на съвременния „цивилизован” човек!
Когнитивният дисонанс е придобиване или насилствено насаждане на психологически конфликт, в резултат на едновременното поддържане на несъвместими знания, вярвания и нагласи, имащ за цел умъртвяването на логичното мислене, критичното изследване и свободата на концепциите, като в крайна сметка поробва изцяло човешкото същество.
Ако човек иска да е здрав, щастлив и дълголетен, трябва да консумира алкално-киселинно балансирана вегетарианска храна, която е единствено и само показана за нашето тяло! Отровите, постъпващи в организма ни чрез месото и тези, които се образуват при преработката му в стомашно-чревния тракт, винаги довеждат до заболявания, тъй като нашето тяло не е устроено да метаболизира такава храна. Устройството на нашата храносмилателна система е подобно на устройството на храносмилателната система при плодоядните животни и това е достатъчно доказателство, че вегетарианският начин на хранене е единствено правилната и балансирана диета за човешкия организъм, която винаги ще поддържа тялото ни крепко, здраво и силно.
Из: https://docs.google/document/d/1McoTHrIvZE86asc6wqHEND2VykobGhOFgB1Mdxs2EJQ/pub
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: silvaantonydon
Категория: Тя и той
Прочетен: 1975858
Постинги: 291
Коментари: 451
Гласове: 1019